Workshop Changes in Masculinities?! A Research Dialogue between Germany and Japan

Bitte Bildnachweis einfügen

Prof. Dr. Kae Ishii (Doshisha University, Kyoto) and Dr. Benjamin Neumann (TU Dort­mund University) organized an international trans- and interdisciplinary workshop on changes in masculinities on 16.03.22 and 17.03.22.

The online workshop organized by Prof. Dr. Kae Ishii (Doshisha University, Kyoto) and Dr. Benjamin Neumann (TU Dort­mund University) gathered diverse topics on changes and persistences around the topic of masculinity:

Prof. Dr. Kae Ishii (Faculty of Globalization and Regional Studies, Doshisha University, Kyoto) addressed changes in masculinity of Japanese men in the context of migration between Germany and Japan ("Moving Men between Japan and Germany: Transformation of Masculinities in Post-Industrial Society?").

Prof. Dr. Yoko Hara (Japan College of Welfare Education) dealt with the aging of men and the (inter-)national discourse on the topic of male climacteric (menopause, Kohnenki) in her presentation ("Aging Masculinities - Perceptions of the "male climacteric" in Japan").

Prof. Dr. Futoshi Taga (Visiting scholar, Reischauer Institute of Japanese Studies, Harvard University; Faculty of Letters, Kansai University Japan) presented research results of a study on attitudes and practices of East Asian men and the diversification of gender attitudes ("Is a caring man masculine?: Care-related behaviors and diversifying gender attitudes of Japanese men").

Dr. Benjamin Neumann's presentation (TU Dort­mund University, Faculty of Social Sciences, Germany), focused on results from a research project on parental leave of fathers in Germany and the visibility and recognition orders of men affected by violence in the context of sexual abuse in the Catholic Church ("Masculinities through Relatinons: Subjectivities, Institutions and the State”).

Prof. Dr. Diana Lengersdorf (University of Bielefeld, Faculty of Sociology, Germany) discussed in her lecture the possibilities and limits of the concept of hegemonic masculinity against the background of changing social conditions ("Stabilization through Change. Possibilities and Limits of the Concept of Hegemonic Masculinity").

Prof. Dr. Michael Meuser (TU Dort­mund University, Faculty of Social Sciences, Germany) explored the challenges of masculinity in the context of changes in gainful employment, family and gender relations, presenting findings from his current and past research projects ("Challenged Masculinities: Change of Gainful Employment, Family and Gender Relations").